Inchiderea unei firme: aspecte contabile si fiscale

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!

Atunci cand vrei sa inchizi o firma (SRL), mai intai trebuie sa demarezi procedura de inchidere la ONRC. Pe site-ul ONRC sunt prezentate documentele necesare pentru aceasta operatiune.

Exista mai multe posibilitati inchidere a unei firme:

a) dizolvare si lichidare simultana (varianta cea mai simpla)

b) dizolvarea voluntara si lichidarea cu numire de lichidator.

c) dizolvarea de drept

d) dizolvarea judiciara si lichidarea pentru nulitate si

e)dizolvarea si lichidarea urmare a decesului.

Vom trata aici primele situatie, cea in care o societate se dizolva si se lichideaza simultan. Aceasta situatie difera de varianta de dizolvare voluntara si lichidare cu numire de lichidator prin faptul ca asociatii s-au inteles asupra modului de impartire a bunurilor ramase in urma lichidarii firmei si astfel nu este necesara interventia unui lichidator.

Etape la ONRC pentru dizolvare si lichidare simultana

Etapa I

Se depun la ONRC:

  • Cererea de înregistrare in original;
  • Hotărârea asociaţilor de efectuare concomitentă a dizolvării şi lichidării societăţii luată cu cvorumul şi majoritatea prevăzută de lege pentru modificarea actului constitutiv, atunci când aceştia sunt de acord cu privire la repartizarea şi lichidarea patrimoniului societăţii şi când asigură stingerea pasivului sau regularizarea lui în acord cu creditorii (original)
  • Dacă este cazul:
  1. dovada acordului creditorilor privind stingerea pasivului sau regularizarea lui (original);
  2. dovada autorizațiilor/avizelor eliberate de autoritățile competente ca o condiție prealabilă înmatriculării/înregistrării în registrul comerțului, când emiterea unor astfel de autorizații/avize este prevăzută de lege, dovezile privind îndeplinirea condițiilor prevăzute prin legi speciale, corespunzător domeniului de activitate, avizele prealabile prevăzute de legile speciale (în original sau copie certificată) – detalii;
  3. dovada privind împuternicirea persoanei desemnate să îndeplinească formalitățile legale (original) – detalii;
  • Dovada privind plata tarifului legal de publicitate şi, după caz, a tarifului poştal, în original sau în copie certificată de parte

Dupa aceasta etapa se elibereaza de la ONRC un certificat de mentiuni. Incepand cu data acestui certificat de mentiuni, societatea are obligatia sa depuna la ANAF un bilant, cu situatia efectiva a firmei (deci un bilant cu soldurile existente in acel moment, nu cel pe 0).

Asadar, se depun doua seturi de situatii financiare- in aceasta etapa unul cu soldurile existente inainte de lichidare si al doilea, pe 0, in etapa a doua, asa cum vom vedea mai jos.

Pentru depunerea situatiilor de lichidare se descarca formularul electronic S1039 in care in aceasta etapa se bifeaza prima caseta.

Formatul electronic al situaţiilor financiare anuale generat prin programul de asistentă, constă într-un fişier PDF având ataşat un fişier xml, care conţine datele de identificare a societăţii, la care trebuie ataşat şi un fişier cu extensia zip. Fişierul cu extensia zip va conţine situaţiile financiare anuale şi documentele cerute de lege aşa cum acestea sunt întocmite de societăţile comerciale şi scanate, alb-negru, lizibil şi cu o rezoluţie care să permită încadrarea în limita a 9,5 MB a fişierului PDF la care este ataşat fişierul zip. Fişierul zip ataşat situaţiilor financiare anuale nu va conţine parolă

Este important de mentionat ca exercițiul financiar al unei persoane juridice care se lichidează începe în ziua următoare încheierii exercițiului financiar anterior și se încheie în ziua precedentă datei când începe lichidarea. Perioada de lichidare este considerată un exercițiu financiar distinct față de cel precedent, indiferent de durata sa (art. 27 alin.(9) Legea contabilitatii).

In situația lichidării situațiile financiare au aceleași componente cu situațiile financiare anuale.


Etapa a-II-a

Etapa a doua, de radiere, initiata la minim 30 de zile  de la finalizarea primei etape la ONRC, va avea ca efect radierea societatii din evidentele Registrului Comertului .

In perioada celor 30 de zile orice creditor isi va putea exercita dreptul de opozitie cu privire la dizolvarea societatii.

Este recomandat sa fie obtinut si un certificat de atestare fiscala de la ANAF pentru a avea certitudinea ca nu exista datorii catre buget.

Documentele care se depun in aceasta etapa sunt:

  • Cererea de radiere (original) – formular;
  • Dovada publicării hotărârii adunării generale a asociaților/membrilor privind dizolvarea, efectuată prin grija personalului ORCT, din oficiu;
  • Raportul de repartizare a activului rămas în urma lichidării între asociaţii SNC, SCS, SRL, în cazul dizolvării voluntare prevăzute la art. 235 din Legea societăților nr.31/1990 republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
  • Dacă este cazul, dovada publicării situației financiare de lichidare aprobată de asociați/membri efectuată prin grija personalului ORCT;
  • Dacă este cazul:
  1. dovada privind împuternicirea persoanei desemnate să îndeplinească formalitățile legale (original) – detalii;
  2. după caz, dovada privind plata tarifului poștal în original sau în copie certificată.

In aceasta etapa de radiere, se intocmesc situatiile financiare de lichidare-in care se inchid toate conturile. Acest bilant se depune pe 0.

Pentru depunerea situatiilor de lichidare se descarca formularul electronic S1039 in care in aceasta etapa se bifeaza a doua caseta .

Articole similare

One Thought to “Inchiderea unei firme: aspecte contabile si fiscale”

  1. Anonymous

    Multumim pentru informatiile privind : Inchiderea unei firme: aspecte contabile si fiscale !!!

Comentariul tau aici